Taina Sfintei Împărtășanii – Unirea cu Hristos, Pâinea Vieții
Viața duhovnicească a creștinului își atinge împlinirea în unirea cu Hristos prin Sfânta Împărtășanie. Această Taină este cea mai înaltă lucrare a Bisericii, pentru că prin ea primim Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor și spre viața veșnică.
Însuși Mântuitorul a instituit această Sfântă Taină la Cina cea de Taină, când a luat pâinea și a zis: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu”, iar apoi, luând paharul cu vin: „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi…” (Matei 26, 26-28). De atunci și până azi, Biserica săvârșește neîncetat această Taină, împlinind porunca Domnului: „Aceasta să faceți spre pomenirea Mea”.
Sfânta Împărtășanie nu este doar un simbol sau o simplă amintire. Ea este Hristos însuși, prezent real și viu în mijlocul nostru. Este Pâinea cea Vie care coboară din cer și dă viață lumii. Prin împărtășire, ne hrănim sufletul, ne curățim, ne întărim în lupta cu păcatul și ne umplem de iubirea lui Dumnezeu.
Pentru a ne împărtăși cu vrednicie, trebuie să ne pregătim cu post, rugăciune și Spovedanie. Sfântul Apostol Pavel ne avertizează: „Oricine mănâncă pâinea aceasta sau bea paharul Domnului cu nevrednicie, vinovat va fi față de Trupul și Sângele Domnului” (1 Corinteni 11,27). De aceea, apropierea de Sfântul Potir trebuie făcută cu teamă sfântă și conștiință curată.
Împărtășania este și semn al unității noastre în Hristos. Așa cum mulți boboci de grâu devin o singură pâine, la fel toți credincioșii, deși mulți, devin una în Domnul prin această Taină.
Să nu lăsăm Sfântul Potir să ne fie străin, ci să tânjim după el cu dor, așa cum însetatul dorește apa vieții. Să venim des, cu evlavie, curățiți prin Spovedanie și întăriți prin rugăciune, pentru ca Hristos să sălășluiască întru noi și noi întru El.